Perkins diesel conversions en fabrieksgemoneerde exemplaren.Boek uit de serie van de Engelsman Allan T. Condie. Omslag is in kleur, verder is het boek in zwart-wit afbeeldingen. Introductie met een beschrijving van de bijzonderheden van de periode waar het boek betrekking op heeft. Vervolgens veel afbeeldingen van de verschillende bekende en minder bekende modellen met een toelichting.
Marshall Fowler Album. Boek uit de serie van de Engelsman Allan T. Condie. Omslag is in kleur, verder is het boek in zwart-wit afbeeldingen. Introductie met een beschrijving van de bijzonderheden van de periode waar het boek betrekking op heeft. Vervolgens veel afbeeldingen van de verschillende bekende en minder bekende modellen met een toelichting.
Case Album. Boek uit de serie van de Engelsman Allan T. Condie. Omslag is in kleur, verder is het boek in zwart-wit afbeeldingen. Introductie met een beschrijving van de bijzonderheden van de periode waar het boek betrekking op heeft. Vervolgens veel afbeeldingen van de verschillende bekende en minder bekende modellen met een toelichting.
Ultimate Tractor Power part 3. Het is 22 jaar geleden dat Ultimate Tractor Power deel 1 en 2 verschenen. In het derde deel een uitvoerig overzicht van de kniktrekkers die na die tijd zijn verschenen. Inclusief ook de rupsversies. Bekende en minder bekende merken. ACO, Amkodor, Bell, Case IH, Challenger, Game, Huntractor, John Deere, Kirovets, Khakov, MTS, New Holland, Pauny, Rostelmash, Versatile, Claas, Morooka, Hesston, Waltana.
MAN & Diesel: 100 Jahre Motorkraft für die Landwirtschaft, Band 1: Augsburg-Nürnberg
MAN Traktoren is een uiteenzetting van de geschiedenis van MAN trekkers over de periode tot 1955 toen de trekkerproductie in Augsburg-Neureinberg plaatsvond.
Man und Diesel sind untrennbar durch die Entwicklung der Motorentechnik verbunden. Fast fünf Jahre intensiver Zusammenarbeit bei der Entwicklung des Dieselmotors in der Maschinenfabrik Augsburg, dem Gründungsunternehmen der MAN, prägten alle Beteiligten. Einer der Grundsätze Diesels, nur ein Motor mit direkter Einspritzung arbeite wirklich wirtschaftlich, wird von der MAN übernommen und bis heute nicht aufgegeben.
Führend in der Dampfmaschinentechnik liefert MAN 1919 einen Dampfseilpflug nach Frankreich, bezahlt vom Deutschen Reich als Reparationsleistung. Damit ist der Einstieg in die Landtechnik getan. 1921 wird ein Motorpflug vorgestellt und als bester am Markt bewertet. 1938 präsentiert MAN den 50 PS starken Radschlepper AS 250. 1948 schlägt MAN mit dem Ackerschlepper AS 325 A neue Wege ein. Die Bauweise – hinten große Räder, vorne kleine und alle angetrieben – beurteilte man zuerst kritisch. Heute ist sie Standard.
Auf seine unnachahmliche, kenntnisreiche und humorvolle Art lässt Jürgen Svensson den Ackerschlepper- und Motorenbau bei MAN, auch im Vergleich zur Konkurrenz, Revue passieren und zeichnet die wichtigen Eckpunkte der Landtechnik nach. Wie und vor allem warum wird aus dem schwerfälligen Motorpflug eine täglich einsetzbare Maschine, die sogar die Pferdekraft überflüssig werden lässt? Jürgen Svensson erklärt wunderbar verständlich, selbst wenn es kompliziert ist. In diesem ersten Band geht es von den Anfängen in Augsburg und Nürnberg bis 1955, als die Traktorenfertigung nach München verlegt wird.
MAN & Diesel: 100 Jahre Motorkraft für die Landwirtschaft, Band 2: München
MAN Traktoren is een uiteenzetting van de geschiedenis van MAN trekkers over de periode na 1955 toen de trekkerproductie naar Müchen verplaatst werd.
Mit dem Umzug der Schlepperfertigung 1955 nach München geht die Umstellung der Motoren auf das M-Verfahren einher. Mit Diesels Grundsatz, nur die Direkteinspritzung ist sparsam, leitet MAN eine neue Ära im Bau von Fahrzeugdieseln ein. MAN baut das Schlepperangebot aus, vom 14 PS 2F1 für kleine Betriebe bis zum 60 PS 4T1 für schwerste Arbeiten reicht das Angebot. 1960 kreiert MAN wieder eine neue Schlepperbauart, den Grünlandschlepper: Allradantrieb, tiefe Schwerpunktlage und trotzdem eine gute Bodenfreiheit für die sichere Arbeit an Hängen, die kein Mähdrescher mehr befahren kann. 1963 übergibt MAN ihren Schlepperbau an die Firma Porsche Diesel. 1963 endet der Bau der MAN Schlepper. Doch mit Einbaumotoren bleibt MAN mit der Landwirtschaft in Ost und West verbunden. In Standardschleppern der DDR arbeiten seit 1967 Motoren nach dem MAN M-Verfahren. Schlüter und Fendt vertrauen auf MAN Motoren in ihren Schleppern. Diese Periode wird im zweiten Band dokumentiert und illustriert und wird auch Fans von starken Motoren begeistern: MAN Motoren mit über 1000 PS treiben heute die Feldhäcksler von Claas und Krone an.
Steyr - Traktoren 1947-1993 Typenkompass.
McCormick/IHC seit 1976 Typenkompass
Alle belangrijke informatie van de Steyr trekkers uit de periode 1947-1993 . Een presentatie per pagina van de verschillende types met hun belangrijkste technische gegevens.
Eilschlepper und Straßenzugmaschinen - 1903-1956
Korte inleiding over de geschiedenis van de verkeerstrekkers in Duitsland, daarna per merk en type een aantal wetenswaardigheden en technische gegevens. Lanz was de meest bekende, maar destijds had bijna iedere Duitse trekkerfabrikant wel een trekker die speciaal bedoeld was voor transport op de weg.
Fahr Traktoren Typenkompass - 1938-1968
Korte inleiding over de belangrijkste ontwikkelingen bij Fahr, daarna per type een pagina met de belangrijkste wetenswaardigheden en technische gegevens. Loopt van het begin in 1938 tot het einde van de productie in 1968.
Güldner Schlepper Elektrik geeft uitgebreide informatie over de elektrische uitrusting van de Güldner trekkers uit de G-serie (de typen G15 - G75), Hoewel de informatie ook heel bruikbaar is voor andere trekekrs uti die periode. Met uitgebreide schema's met onderdeelnummers.
Uitgebreide elektrische schema's en informatie over de elektrische apparatuur op de trekker.
Korte inleiding over de belangrijkste ontwikkelingen bij Güldner, daarna per type een pagina met de belangrijkste wetenswaardigheden en technische gegevens. Loopt van het begin in 1938 tot het einde van de productie in 1969
Ackerschlepper / Traktoren - Historische Dokumente des deutschen Traktorenbaus
Overzicht van Duitse trekkers aan de hand van originele folders.
Ackerschlepper / Traktoren Band 2 - Historische Dokumente des deutschen Traktorenbaus
Overzicht van Duitse trekkers aan de hand van originele folders.
Overzicht van Duitse rupstrekkers aan de hand van originele documentatie. Merknamen o.a. Faun, Hanomag, Lanz, Büssing, Dürkopp.
Uitvoerige beschrijving van de vroege trekker geschiedenis in Duitsland. Overwegend fabrikanten uit de omgeving van Berlijn. Onder andere Magirus, MBA. Stock. MC-Traktor, Primus, Schulz, Siemens etc. Alles van de periode vóór de luchtbanden.
Overzicht van de trekkers en motoren van Vandeuvre. Veel afbeeldingen, overwegend in kleur, veel technische gegevens.
Encyclopedie van de Renault trekkers uit de periode 1971 tot 2003.
Zo'n 70 types en 60 merken trekkers uit de periode 1945-1960 worden in dit boek besproken.Vooral veel technische gegevens.
De Ivel wordt beschouwd als de eerste, of anders toch een van de allereerste Europese landbouwtrekkers. Eén exemplaar was lange tijd in bezit van de bekende Engelse verzamelaar John Moffit en wordt ook af en toe op shows nog gedemonstreerd. De Ivel werd gemaakt in Biggelswade, een plaats ongeveer een 75 kilometer ten noorden van Londen. Dit boek vertelt het hele verhaal over Europa's eerste trekker. Royaal voorzien van originele foto's en tekeningen.
Herbert Morrell werkte als hoofd ingenieur bij Oliver van 1940 tot 1970 en geeft in zijn boek informatie uit de eerste hand over de ontwikkeling van de Oliver trekkers. Geïllustreerd met veel originele zwart-wit fabrieksfoto's bespreekt Morrell de ontwikkeling van de "Fleetline" trekkers (66, 77, 88 etc), de daarop volgende volledig nieuwe 1600, 1750, 1800 en 1900 trekkers. En natuurlijk ook een overzicht van de oorsprong en geschiedenis van Oliver. Dit boek is een geupdate versie van het eerder bij Motorbooks verschenen boek "Oliver Farm Tractors". De update bestaat o.a. uit een toevoeging van een overzicht van de productiejaren.
Typenkompass
Overzicht van de trekkers van MAN. Korte introductie van de geschiedenis van de MAN trekker gevolgd door een overzicht van de typen. Per serie een beschrijving van wetenswaardigheden en per trekker gevolgd door veel technische gegevens. Rijk geïllustreerd, onder andere met oude foto's en diverse oude folders of advertenties.
Boek ter gelegenheid van het 125 jarig jubileum van Amazone in 2008. De eerste helft van het boek is een introductie van de verschillende mensen achter het familiebedrijf en de diverse vestigingen van Amazone over de hele wereld. Productielocaties en verkoopkantoren. De tweede helft van het boek behandelt de diverse producten en plaatst die ook in een historisch perspectief van het bedrijf.
147 pagina's
A-4 formaat
harde kaft
Duitstalig
rijk geïllusteerd
The Jones Baler Story
Jones is een Engelse fabrikant van opraappersen. De geschiedenis van Jones begint in de 40-er jaren met de gebroeders Jones die in Wales de eerste Engelse opraappers fabriceren. Dat leidt tot de Jones Super Star pers die ook in Nederland op de markt is geweest. Minder bekend zijn de andere Jones producten zoals voorladers en hooischudders, mestverspreiders en maaidorsers. Alle Jones producten worden in het rijk met originele foto's geïllustreerde boek gepresenteerd. Ook wel bijzonder en niet zo bekend zijn de zelfrijdende persen van Jones. Jones werd uiteindelijk overgenomen door Allis Chalmers en Bamfords. Ook die persen zijn in Nederland op de markt geweest.